Skip to content

art safari 2016

Cum aveam doar un bilet de o zi, luat in presale, am ales cu atentie momentul in care sa merg la Art Safari, mai ales ca pe facebook primele zile s-au anuntat foarte aglomerate. Art Safari este cel mai mare pavilion de arta din Bucuresti, care gazduieste in fiecare an, vreme de o saptamana, expozitii de patrimoniu si de arta contemporana. Expozitia a fost la a treia editie, fiecare schimband locul de desfasurare. Anul acesta a fost la Palatul Dacia, despre care nu auzisem nimic, dar pe care l-am gasit cu usurinta pe Lipscani. Am ales deci ziua de miercuri si am ajuns la palat pe la 6 dupa-amiaza.

Intrand in holul principal, am ramas incantata privind tavanul, o cupola cu vitralii, dar si exponatul principal, Ecorseul lui Brancusi, incadrat in pereti de sticla care-l faceau sa arate aproape transparent daca il fotografiam dintr-un unghi anume.

IMG_20160512_012118

IMG_20160512_012735

La parter erau mai putine galerii, dar ce mi-a atras atentia a fost cea dintr-un Muzeu al Parfumurilor. Nu stiam ca exista unul in Bucuresti si planuiesc sa-l vizitez cu prima ocazie.

Incepand de la primul etaj am fost pur si simplu coplesita de galeriile care se succedau una dupa alta, ca intr-un labirint. Spatiul nu era suficient de bine marcat, asa ca aveai senzatia ca te pierzi in tablouri si statui, ca intr-o Tara a Minunilor. Am scos telefonul si am luat notite cu toate numele artistilor care-mi placeau, hotarata sa nu pierd nimic. Ar fi un demers coplesitor sa ii mentionez pe toti. Tablourile suprareliste ale lui Georges Mazilu m-au facut sa ma intorc de cel putin doua ori in zona unde era expus, fascinata de figurile acelea de gnomi cu urechi ascutite. Am vazut tablouri cu nori care se succedau ca intr-o miscare privita pe fereastra unui tren, sau fire de iarba, portrete cu o coloristica ce m-a dus cu gandul la videoclipurile Lanei del Rey, o delicata expunere de dantela peste potret in zona unei expozitii din Italia, fluturi de noapte uriasi, prinsi in palmele cuiva, picturi cu clopote inscriptionate cu simboluri vechi…

20160511_190940

Etajul doi gazduia expozitia dedicata sarbatoririi Centenarului miscarii Dada, fotografierea nu era permisa dar am facut cateva cu telefonul, pe furis. Nu puteam pleca fara o amintire a unui desen realizat de Tristan Tzara, Andrei Breton, Valentine Hugo si Greta Knutson – un cadavre exquis:

IMG_20160512_095719

Si alti dadaisti erau prezenti, Victor Brauner, niste ilustratii din revista Unu, printre care un cap de mort langa care statea scris avertismentul: “Nu cititi Unu! Pericol de moarte”, desene ale lui Gellu Naum.

Momentul suprem, pentru mine, a fost sa gasesc o camera stramta, cufundata intr-o bezna aproape totala, in care erau expuse trei tablouri imense, apocaliptice, ale lui Gheorghe Filk. Imaginati-va panzele care se confundau cu intunericul dinauntru, dintr-una iesind un cap urias de berbec, din cealalta, siluetele unor preoti incadrati de lumanarile inalte de pe o masa, aprinzandu-mi imaginatia cu privire la scopul slujbe ce o savarseau.

20160511_193427-01Am iesit prin spatele palatului, foarte aproape de Biserica Stravopoleos (printr-o coincidenta, acolo ne-am petrecut si noaptea de Inviere), si am intrat in curtea interioara eleganta si linistita, strajuita de coloanele si arcadele in stil brancovenesc. Un sfarsit perfect pentru cele doua ore pe care le petrecusem inconjurata de frumos, si care acum luau sfarsit.

IMG_20160512_125558

Save

3 Comments

  1. Geroges Mazilu m-a impresionat și pe mine la Art Safari din 2015 🙂

  2. uite ca nu stiam ca ai fost la art safari, angel 🙂

    @ionescu -- da, cred ca intrarea era in zona din a doua poza, in postarea ta. nu am fost foarte atenta la cum arata cladirea pe exterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *